Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΠΟΥΚΑ


Η ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΠΟΥΚΑ



Ψυχοδυναμική
π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ 
  Πρόκειται για την κίνηση τουΘεοφάνη Μπούκα, πού ίδρυσε διάφορες οργανώσεις: «Κέντρο Προγραμματισμού Ζωής (ΚΠΖ), ή «Ινστιτούτο Προγραμματισμού Ζωής» (ΙΠΖ) «Επιμορφωτική Εκδοτική Α.Ε.» (περιοδικό «Γονείς») «Επιμορφωτική Εκπαιδευτική Εταιρία». [σημ. Το νέο όνομα της ομάδας είναιΑΡΙΣΤΕΙΑ Α.Ε.]
Η όλη «μέθοδος» αποτελεί ανακάτωμα στοιχείων πού βρίσκουμε και σε άλλες ομάδες, όπως στο Σίλβα Μάϊντ Κοντρόλ, στον Ινδουισμό, στον Αποκρυφισμό γενικότερα και στις ψυχο-λατρείες. Ο ίδιος ο Θ. Μπούκας, αναφέρει πώς στην «Ψυχοδυναμική» θα βρούμε «γνώσεις - κλειδιά από την ψυχολογία, την ψυχανάλυση, την κυβερνητική, τη Φιλοσοφία, τη θρησκεία, τη μεταφυσική, τηγιόγκα, τη φυσική υγειά, τησαηεντόλοτζυ, την ψυχολογία της συμπεριφοράς, τη Χριστιανική Επιστήμη, την ψυχολογία του Βάθους κτλ.. Δεν απαιτεί προσκόλληση σε κάποιο δόγμα ούτε ν' αρνηθεί κανείς τις Φιλοσοφικές, τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις...» (Ψυχοδυναμική, εκδ. ΚΠΖ. σ. 6).
Σε έντυπo της κίνησης αναφέρεται πώς η μέθοδος δημιουργήθηκε το 1920 από τον Γερμανό Neymann και διαδόθηκε σαν Psychodynamics (Ψυχοδυναμική, τρίπτυχο). Στα σεμινάρια - βιβλία του ο Θ. Μπούκας αναφέρεται συχνά στον Έμερσον. Παραλείπει όμως τη σαφή αναφορά στοΣίλβα Mάϊντ Koντρόλή στη σαηεντόλoτζυ.
 Διδασκαλία
Η διδασκαλία της ομάδος κινείται στα πλαίσια της «Νέας εποχής» και υπογραμμίζει την «εσωτερική δύναμη», πού αποτελεί «μυστικιστική αλήθεια», τον «κεντρικό πυρήνα του σύγχρονου ρεύματος σκέψης της Νέας Εποχής» (Εσώτερη δύναμη, πολυγρ. σ. 3).
Σύμφωνα μ' αυτή τη «μυστικιστική αλήθεια» υπάρχει «μόνο μία Σκέψη ή Πνεύμα, πού βασιλεύει πάνω σ' όλη τη ζωή. Ο Ιησούς το χαρακτήρισε σαν ο εσώτερος Πατέρας μας... Ο Έμερσον το έβλεπε σαν Υπέρ-Ψυχή, σαν το Υπέρτατο Πνεύμα, σαν τον απρόσωπο Θεό πού μέσα του η κάθε καρδιά κτυπά. Εμείς το βλέπουμε σαν το σπουδαιότερο Εαυτό μας, σαν τη διαχρονική κι άπειρη ολότητα, πού την ονομάσαμε Θεό» (Εσώτερη δύναμη, σ. 3).
Ο «Θεός» λοιπόν ταυτίζεται με τη Σκέψη, είναι η «Υπέρ-Ψυχή» τού Έμερσον το «Υπέρ-Πνεύμα», ένας «απρόσωπος Θεός», ο «Εαυτός μας», η «Μία και μοναδική Ζωοποιός Αρχή», πού βρίσκεται «στην καρδιά όλων αυτών πού υπάρχουν», «και αυτή η Αρχή αναμφίβολα είναι το Πνεύμα, ή ο Θεός. Ο κόσμος είναι Πνεύμα και έχει υλοποιηθεί»(Εσώτερη δύναμη, σ. 2).
Ο Μπούκας κινείται εδώ σε εξωχριστιανικό χώρο, ακόμη και αν επικαλείται τον Ιησού Χριστό. Αυτό φαίνεται στο βιβλίο «Ο δρόμος της έκστασης με ερωτική αλχημεία» (εκδ. ΚΠΖ).
Σ' αυτό το βιβλίο αναφέρει πώς στην πρώτη αρχή υπήρξε ο «Παραμασίβα» σαν «ένας ανδρόγυνος Θεός», ταυτόχρονα άνδρας και γυναίκα, η «Απόλυτη Συνείδηση, πού έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την ελευθέρια». Αυτή η «Απόλυτη Συνείδηση», ο Παραμασίβα, «για να διαλεχτεί με τον εαυτό του, διαφοροποιήθηκε σε πνεύμα (Σίβα) και σε «δημιουργική Ενέργεια Ζωής» (Σάκτι) και η ένωση των δύο αυτών δημιούργησε το Σύμπαν, η «Απόλυτη Συνείδηση» γίνεται «Ενσαρκωμένη Συνείδηση», «διασπάται μέσα στην ύλη και ξεπηδά η πολυμορφία μέσα από την ενότητα».
Ο άνθρωπος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το Σύμπαν ή από το "θεό". «Μια πού το σύμπαν είναι άπειρο κι αιώνιο, κι επειδή υπάρχετε μέσα στο σύμπαν, είσαστε ένα τμήμα του, γι αυτό κι ΕΣΕΙΣ είσαστε άπειροι και αιώνιοι», λέγει ο Θ. Μπούκας (Το μυστικό της αιώνιας Νεότητας, εκδ. ΚΠΖ, σ. 13).
Σε εγκύκλιο επιστολή χωρίς ημερομηνία απευθύνεται στον «μαθητή της Αλήθειας», τον καλεί να χαλαρώσει, να κλείσει τα μάτια του και διαλογιζόμενος «το μεγαλείο του Σύμπαντoς» να πει: «Είμαι ένα τμήμα του άπειρου Σύμπαντoς είμαι απεριόριστος σε σοφία και δύναμη... ». «Μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας βρίσκεται η πραγματική ευτυχία. Μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας βρίσκεται ο απέραντος ωκεανός του ‘Θεϊκού νέκταρ': Αναζητήστε τον μέσα στον ίδιο τον εαυτό σας», «δεν θα χρειασθεί να ενωθούμε με τον Θεό - αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό από τον Θεό», είμαστε «σαν το χείμαρρο του βουνού», πού τρέχει να ενωθεί με τον ωκεανό, καταλήγει ο Μπούκας (Αγάπη, πολυγρ., σ. 25.19).
«Ο Θεός είναι η αλήθεια. Γνωρίζοντας ποιος είσαι πραγματικά, γνωρίζεις την αλήθεια. Ένα μικρό μέρος από την αλήθεια αρχίζεις να μαθαίνεις, μαθαίνοντας για τον εαυτό σου με την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ» (Αυτογνωσία, μικρό βιβλίο, εκδ. ΚΠ2, Αθήνα 1986, σ. 14). Στόχος της κίνησης δεν είναι να γνωρίσει κανείς τον Θεό έξω από τον άνθρωπο, αλλά να γνωρίσει τον εαυτό του, ν' αποκτήσει «αυτογνωσία». Όμως πρέπει προηγουμένως «ν' απελευθερωθείς από τις ψευδαισθήσεις για τον εαυτό σου, για τούς ανθρώπους γύρω σου και για το σύμπαν σου» (Αυτογνωσία. Μικρό βιβλίο, σ. 29). «Υπολογίστε την άξία του εαυτού σας στον υπέρτατο βαθμό... Να εξομοιώνετε πάντα τον εαυτό σας με το άπειρο. Αυτή είναι η κληρονομιά σας» (Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος. το μεταφυσικό μυστικό του πλούτου, εκδ,. ΚΠ2).
Οι ίδιες θέσεις διατυπώνονται σε πολυγραφημένο έντυπο με τίτλο «Προσευχή», το όποιο βρέθηκε στο αρχείο μου, μαζί με κείμενα του Θ. Μπούκα, στο όποιο δεν υπάρχει ένδειξη για την προέλευσή του, κινείται στον ίδιο πνευματικό χώρο.
Μιλάει για τη «Θεία Παρουσία» μέσα μας, πού ρυθμίζει όλες τις υποθέσεις «εγκαταλείπω την αίσθηση της διαχωριστικότητας... Το θείο Πνεύμα είναι ακριβώς εκεί πού βρίσκομαι, μέσα μου, γύρω μου και με πλημμυρίζει.. Η παλιά θρησκεία λέει ότι άθεος είναι αυτός πού δεν πιστεύει στο Θεό. Η νέα θρησκεία λέει ότι άθεος είναι όποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του. Πίστευε στον εαυτό σου, πίστευε στον εαυτό σου, πίστευε στον εαυτό σου, πίστευε στον μοναδικό Θεό, αυτό είναι το μυστικό για να ξυπνήσει το μεγαλείο της ψυχής. Κι αν πιστεύεις σε δεκάδες Θεούς, αλλά δεν έχεις πίστη στον εαυτό σου, δεν υπάρχει σωτηρία για σένα... Δοξάστε στον άνθρωπο τη δύναμη πού υπάρχει μέσα του. Γνωρίστε τη δύναμη πού υπάρχει μέσα σας. Το ιδανικό της πίστης στον εαυτό μας είναι ή μεγαλύτερη αλήθεια για μας. Αν έχουμε διδαχθεί την πίστη στον εαυτό μας και την πραγματώσουμε, τότε θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας τα κακά και οι δυστυχίες πού υπάρχουν στη ζωή μας... Όποιος πιστεύει ότι θα γίνει μεγάλος, γίνεται μεγάλος... Είναι αλήθεια ότι μέσα μας υπάρχει ωκεανός από δύναμη και ευλογία».
Ο Θ. Μπούκας μας προσφέρει «συνταγή» για οτιδήποτε επιθυμήσουμε. Για να πραγματοποιήσουμε τους «ευγενικούς σκοπούς» μας, ν' αποκτήσουμε «αυτοπεποίθηση», να ελευθερώσουμε τη «μνήμη» μας, να μπορούμε να μιλάμε «με άνεση», να είμαστε «πειστικοί» ή να διορθώσουμε οποιεσδήποτε διαταραχές (Το πρώτο βήμα... για την αυτογνωσία, εκδ. Επιμορφωτική Εκδοτική Α.Ε., Αθήνα 1986, σ. 4-5).
«Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος το μεταφυσικό μυστικό του πλούτου», αυτός είναι ο τίτλος άλλου βιβλίου - σεμιναρίου στο όποιο αναφερθήκαμε(εκδ. ΙΠΖ). Εκεί, ο Θ. Μπούκας υπόσχεται «ευτυχία, υπεραφθονία, ασταμάτητη ευημερία» και ακόμη φίλους, χρήμα, χαρά, ηρεμία πνεύματος, υγειά (σ. 7). Με αναφορά στον Έμερσον και σε άλλους, καταλήγει στο συμπέρασμα πώς «Ο πλούτος είναι η φύση του σύμπαντος» και περιλαμβάνει, όχι μόνο τον πνευματικό, αλλά και τον υλικό πλούτο. «Δεν είναι δυνατόν να είσθε σύγχρονα πνευματικό άτομο και φτωχός... αντίθετα το φτωχό άτομο δεν είναι πνευματικό» (σ. 12). «Μάθε ότι το χρήμα είναι πνευματικό», επαναλαμβάνει ο Θ. Μπούκας με αναφορά και πάλι στον Έμερσον, (σ. 14).
«Τέλεια μνήμη. Το μυστικό του γρήγορου διαβάσματος. πως να περνάτε τις εξετάσεις. Για να μιλάτε στο κοινό... Να κερδίζετε σε αθλήματα», αυτός είναι ο τίτλος άλλου σεμιναρίου - βιβλίου του Θ. Μπούκα (εκδ. ΙΠΖ). Με αυτό το σεμινάριο δίδεται η «συνταγή» ακόμη και πως να κερδίζει κανείς στα Χαρτιά, στο σκάκι(σ. 44)' πως να ξαναβρεί χαμένα αντικείμένα και πως να ξυπνήσει χωρίς ξυπνητήρι (σ. 45). Ακόμη υπάρχει και το σεμινάριο - βιβλίο «Το μυστικό της αιώνιας νεότητας» (εκδ. ΙΠΖ).
 Η«συνταγή»
Το «μυστικό» του Θεοφάνη Μπούκα λέγεται «αυτογνωσία». Όποιοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτογνωσίας, μπορούν ν' απαλλαγούν από τη φοβία του θανάτου και από κάθε άλλη φοβία, από τη μελαγχολία και κάθε άλλη κατάθλιψη, από σεξουαλικό πρόβλημα, από συναισθηματική νέκρωση, σωματικούς πόνους, βραδυγλωσσία, να κόψουν το κάπνισμα, την κατάχρηση του αλκοόλ... (Αυτογνωσία, εκδ. ΚΠΖ Αθήνα 1986, σ. 16).
Η «συνταγή» θεμελιώνεται στις θεολογικές, κοσμολογικές και ανθρωπολογικές αντιλήψεις της «Νέας Εποχής». Στο σεμινάριο - βιβλίο «Αιθερική ίαση ΡAL» ο Θ. Μπούκας μιλάει για «τεχνική πνευματικής ίασης» και την προσδιορίζει σαν «επιστήμη όπου οι Παγκόσμιες Ζωικές Δυνάμεις συγκλίνουν να μεταφέρονται από το θεραπευτή στον άρρωστο». Όλο το διάστημα, λέγει, «Καλύπτεται από τις Παγκόσμιες Ζωικές Δυνάμεις», οι οποίες «διαποτίζουν όλη την ύλη και σχηματίζουν τη μήτρα πού πάνω της... έχει οικοδομηθεί ολόκληρη η δημιουργία».
Πίσω από τον εγκέφαλο μας, λέγει ο Μπούκας, βρίσκεται η «Πνευματική Δύναμη», «το ίδιο το Πνεύμα, όπως άλλοι το ονομάζουν, η θεϊκή Δύναμη μέσα στον άνθρωπο. Αυτή είναι η πιο κοντινή πλευρά προς το δημιουργό πού μέχρι τώρα ξέρουμε». Ο άνθρωπος είναι «μια Πνευματική δύναμη, μια Σπίθα της Θείας δημιουργικής ουσίας, πού εκτινάχθηκε από την ίδια τη δημιουργική ουσία κι έχει εμπλακεί μέσα στην ακατέργαστη ύλη». Ό «θεραπευτής», σαν «τμήμα αυτής της δύναμης», αντλεί απ' αυτήν και «βόηθα όπου χρειάζεται»!
Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% «από τις δυνάμεις του», πού λογίζονται από την οργάνωση του Θ. Μπούκα, απεριόριστες, αφού είναι «Σπίθα της Θείας δημιουργικής ουσίας». Το σεμινάριο - βιβλίο «Ψυχοδυναμική» έχει υπότιτλο: «πως να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο 90% του μυαλού σας» (εκδ. ΚΠΖ). Αυτό βρίσκεται «σε λανθάνουσα κατάσταση» και η «Ψυχοδυναμική» με τις «γνώσεις - κλειδιά» προσφέρει την «τεχνική» πού μπορεί να απελευθερώσει το απεριόριστο δυναμικό (σ. 6), για την κατασκευή του υπεράνθρωπου.
Ο Θ. Μπούκας κηρύττει την «αυτο-σωτηρία» του ανθρώπου. Αν κάποιος εξαρτά τη σωτηρία του από παράγοντες έξω από τον εαυτό του, όπως λόγου χάρη ο χριστιανός, αυτό του στερεί τη δυνατότητα «να ενεργοποιήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις» είναι η αιτία πού αισθάνεται «περισσότερο αβοήθητος και δυστυχισμένος». Έτσι είναι «επιτακτική ανάγκη» σήμερα «να στραφεί ο άνθρωπος στον ίδιο τον εαυτό του... σ' αυτή την ανεξάντλητη πηγή ενεργείας, πού έχει μέσα του, και να τη χρησιμοποιήσει δημιουργικά στη ζωή του» (σ. 5).
Η «αυτογνωσία» είναι για τον Μπούκα το παν. Αν ο άνθρωπος γνωρίσει τον εαυτό του, τις απεριόριστες δυνάμεις του, και αν χρησιμοποιήσει τις «τεχνικές», μπορεί να ενεργοποιήσει αυτές τις δυνάμεις. «Με την Αυτο-Ψυχολογία... εξετάζεις τον εαυτό σου από την άποψη του τι θα μπορούσες να είσαι ή να γίνεις. Αυτή είναι η μόνη ψυχολογία: Αυτή πού μελετά τον άνθρωπο από την πλευρά του υπέρτατου δυναμικού του, με σκοπό να παράγει έναν ανώτερο τύπο ανθρώπου. Αυτός οΝΕΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣδεν υποτάσσεται στη ζωή, έτσι όπως είναι...» (Αυτογνωσία. Μικρό βιβλίο, σ. 11).
Αυτή η θέση αποδεικνύει πώς η ψυχολογία του Θ. Μπούκα είναι ακατανίκητη χωρίς τις ανθρωπολογικές του αντιλήψεις, πού τοποθετούνται σε εξωχριστιανικό αντικειμενικό χώρο, είναι δηλαδή αντιχριστιανικές αντιλήψεις.
Στο σεμινάριο - βιβλίο «Αυτο-Ψυχανάλυση». Ένα μεταφυσικό σύστημα για τέλεια αυτογνωσία, πού οδηγεί την ξαφνική φώτιση, στην απελευθέρωση όλων των δυνατοτήτων του πνεύματος, στην τέλεια υγειά και αρμονία, στην υπέρτατη ελευθερία» (εκδ. ΙΠΖ), επαναλαμβάνει ότι «η νέα η υπερ-ψυχολογία» πού διδάσκεται εκεί είναι «η μόνη αληθινή ψυχολογία... πού μελετά τον άνθρωπο από την πλευρά του υπέρτατου δυναμικού, με σκοπό να παράγει έναν ανώτερο τύπο ανθρώπου, το «ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» (σ. 2).
Το σεμινάριο υπόσχεται «απελευθέρωση από τις ψευδαισθήσεις για τον εαυτό σας, για τούς ανθρώπους γύρω σας και για το σύμπαν σας», δηλαδή «απελευθέρωση» από τις μέχρι τώρα θρησκευτικές πεποιθήσεις, και ταύτιση «του εαυτού μας». Πρόκειται για «μελέτη πού βασίζεται στη ΓΝΩΣΗ και στην έννοια του «Ζέν» του ‘ξαφνικού φωτισμού'». Για το «γνωστικό τρόπο» ή τον «τέταρτο δρόμο», πού σημαίνει «ολοκληρωτική ελευθερία μέσα απ' την άμεση εμπειρία της γνώσης πού είναι μια "ξαφνική" αφύπνιση» (σ. 4).
  Οδρόμος, της σεξουαλικής αλχημείας
Ο Μπούκας καταφέρεται εναντίον των «ψευδοθρησκευτικών και βλαβερών πίστεων», πού θέλουν περιορισμούς στη σεξουαλική δραστηριότητα και υπογραμμίσει πώς «η αληθινή πνευματικότητα και σεξουαλικότητα αλληλοσχετίζονται πάντα» (Η πραγματική έννοια της σεξουαλικότητας. Νέα σεξουαλική εμπειρία, εκδ. ΙΠΖ, σ. 3). Η Εκκλησία, λέγει, ισχυρίζεται πώς το σεξ δεν επιτρέπεται έξω από το γάμο, αλλά το «Ινστιτούτο Προγραμματισμού Ζωής» λέγει πώς «κανένας δεν μπορεί να νομοθετήσει τον ερωτά ή το σεξ», γιατί κάθε τέτοια προσπάθεια οδηγεί στη διαστροφή. Για το σεξ καταλήγει, δεν υπάρχει «ιδιαίτερη ώρα», «ιδιαίτερος τόπος» ή «ιδιαίτερος τρόπος», ούτε «ιδιαίτερη ηλικία» (Η πραγματική έννοια της σεξουαλικότητας, σ. 78).
Για να «απελευθερωθεί» κανείς από τις «απαγορεύσεις»,ο Μπούκας συνιστά «να κοιμάται γυμνός» και να κυκλοφορεί στο σπίτι του γυμνός, ακόμη και μπροστά στα παιδιά του... ΓΟΝΕΙΣ: μη επιτρέπετε αυτά τ' αρχικά ταμπού ν' απαγορεύσουν τη, δημιουργική ικανότητα των παιδιών σας». Επίσης συνίσταται ο «χορός της κοιλιάς», τον οποίο πρέπει κανείς να εκτελεί γυμνός μπροστά στον καθρέφτη (σ. 14-15). Ο Θ. Μπούκας, με το σεμινάριο για τη σεξουαλικότητα, υπόσχεται «Χρυσό αιώνα αισθησιασμού» και «Θεία ελευθερία χωρίς απαγορεύσεις»(σ. 16).
Άλλο σεμινάριο - βιβλίο είναι «Ό δρόμος της έκστασης με ερωτική αλχημεία» (εκδ. ΚΠΖ). Το «κατ' εικόνα» ερμηνεύεται σ' αυτό το σεμινάριο: «Ή ενέργεια του Θεού βρίσκεται έτσι μέσα στον καθένα μας (κι η ενέργεια του καθένα μας μέσα στο Θεό) όπως και σ' όλα τα πράγματα κι η προοδευτική αφύπνιση της συνείδησης δεν είναι τίποτ' άλλο από τη θεία υλοποίησή της». Γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιείται η σεξουαλική αλχημεία (Τάντρα), της ένωσης της «αρχής του αρσενικού» και της «θηλυκής αρχής» (συν και πλην) (Ό δρόμος της έκστασης, σ. 4).
Σε διαφημιστικό έντυπο του ΚΠΖ αναφέρεται πώς«ερωτική αλχημεία» είναι «μετασχηματισμός και χρησιμοποίηση της ενέργειας, πού εκλύεται την ώρα της σεξουαλικής πράξης για την ενεργοποίηση των κέντρων(τσάκρας) και τη διεύρυνση της συνείδησης». Αυτή η «Ερωτική δύναμη» είναι κατά το ΚΠΖ «η πιω μεγάλη δημιουργός δύναμη μέσα στο Σύμπαν».
Το ότι δεν πρόκειται εδώ για θεωρητική ενασχόληση με κάποιες ξένες ιδεολογίες φανερώνεται από τη δήλωση του Θ. Μπούκα ότι «τα τάντρα δεν μπορεί κανείς να τα διδαχθεί, όπως και η έκσταση δεν μπορεί να λεχθεί. Πρέπει να το ζήσεις...».
Ακόμη αναφέρεται στις διάφορες σχολές τάντρα, με δευτερεύουσες διαφορές, για τις όποιες όμως δεν μιλάει, γιατί έχει την άποψη πώς είναι καλύτερα να τις διαπιστώσει κανείς «στην πρακτική εμπειρία». Όμως όλες ενώνονται με «την υλοποίηση του υπέρτατου σκοπού και τα μέσα γι' αυτή την υλοποίηση. Αυτός ο σκοπός έχει διάφορα ονόματα: πραγματοποίηση του Απόλυτου, εσωτερική Ενότητα, Κενό... Νιρβάνα («αυτή είναι η Αιώνια ζωή, με την εξάλειψη της χίμαιρας της γέννησης και του θανάτου»), «Σαμάντι», «Σατόρι» κλπ. (Ο δρόμος της έκστασης, σ. 3).
Ακόμη προσθέτει: Η «καθαγιασμένη ένωση του άνδρα και της γυναίκας... αναπαράγει την ένωση του Σίβα και της Σάκτι και δίνει μια πρόγευση της τελικής απελευθέρωσης» (σ. 5). Υπογραμμίζει πώς η «μακροκοσμική μορφή της κοσμικής ενέργειας μέσα μας» πού ονομάζεται Κουνταλίνι και είναι σαν ένα φίδι κουλουριασμένη «ανάμεσα στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα», αφυπνίζεται με τη σεξουαλική αλχημεία και ανέρχεται μέσω των τσάκρας μέχρι τον εγκέφαλο οδηγώντας «έξω από την τέταρτη διάσταση: σ' αυτήν του ωκεανικού χώρου»; Έτσι ο «αλχημικός γάμος» χρησιμοποιεί την «εξωτερική και εφήμερη σεξουαλική ένωση με σκοπό να προκαλέσει τον διαχρονικό γάμο του εσώτερου άντρα και της εσώτερης γυναίκας, πού δεν είναι άλλος από την ένωση των τσάκρας μεταξύ τους».
Κατά τον Μπούκα, με τη σεξουαλική ένωση εκπέμπεται ενέργεια, πού δραστηριοποιεί και ενώνει σταδιακά όλα τα ζεύγη των τσάκρας (αρσενικό και θηλυκό), μέχρι το ανώτατο επίπεδο, όπου εξαφανίζεται πλέον κάθε διαχωρισμός και δεν είναι ένωση, αλλά «κατάσταση ενότητας» (Ο δρόμος της έκστασης, σ. 16).
 Ηδυστυχία του ανθρώπου
Όλες οι θλιβερές καταστάσεις στη ζωή, λέγει ο Θ. Μπούκας, οφείλονται στην άγνοια του ανθρώπου σχετικά με την αληθινή του ύπαρξη. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον πόνο του. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι μια αφύπνιση, ή αναγνώριση ότι ταυτιζόμαστε με κάτι πού δεν είναι στ' αλήθεια ο εαυτός μας, μα πού είναι «το κέντρο και το στήριγμα του πόνου: το Εγώ, αυτό το κέντρο του φόβου, της επιθυμίας, της έλξης... πού διαιωνίζει την ψευδαίσθηση του χωρισμού, της δυαδικότητας» (Ο δρόμος της έκστασης, σ. 6).
Στο σεμινάριο - βιβλίο «Αυτογνωσία» (σ. 35) αναφέρεται πώς η έδρα των ψευδαισθήσεων είναι το «ανεκπαίδευτο Υποσυνείδητο», πού μπορεί να επιβάλει «Φαντάσματα» με τη μορφή «σωματικών καταστάσεων», όπως νεύρων, δυσπεψίας, μυϊκών πόνων, ψευδισμού κ.ο.κ. ή και «πνευματικών καταστάσεων», όπως φόβου, αγωνιάς, άγχους κ.τ.λ ή και ιδεών. Αυτά τα «Φαντάσματα» ευημερούν με τις «αρνητικές σκέψεις» ή όταν τούς δίδει κανείς προσοχή. Το ίδιο τονίζεται και στο βιβλίο «Οι ρίζες των ασθενειών» (εκδ. KΠΖ).
«Αυτό πού διαλέγουμε να σκεφτούμε και να πούμε σήμερα, αυτή τη στιγμή, ΑΥΤΟ θα δημιουργήσει το αύριο... η δύναμη της δημιουργίας βρίσκεται στην παρούσα στιγμή» (σ. 3). «Είναι δική σου επιλογή ο τρόπος της ζωής σου και από τη δική σου δύναμη και στάση εξαρτάται. Κανένας άλλος δεν σκέπτεται με το δικό σου μυαλό εκτός από σένα. Ή δύναμη της σκέψης δημιουργεί αυτά πού την τροφοδοτούμε» (σ. 5). Οι σκέψεις πού αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο δημιουργούν τις καταστάσεις στη ζωή μας, θετικές ή αρνητικές. Αλλαγές στο υποσυνείδητο επιφέρουν αυτόματα και αλλαγές στις καταστάσεις της ζωής μας.
«Οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να ιαθεί, αντιστρέφοντας απλώς την διανοητική μας στάση απέναντι στη ζωή». Έτσι μπορεί να θεραπευθεί ακόμη και ο καρκίνος: «Όταν ο καρκίνος ή η οποιαδήποτε άλλη αρρώστια ξαναεμφανίζεται, δεν οφείλεται στην ελλιπή φροντίδα του γιατρού, αλλά στο ότι ο ασθενής δεν έχει αλλάξει πνευματική στάση, και έτσι ξαναδημιουργεί την ίδια αρρώστια» (σ. 1).
Η «πραγματική σας φύση είναι ο πλούτος και η αφθονία» και αυτό πρέπει να το μάθετε, λέγει ο Μπούκας, «ακριβώς όπως το Σύμπαν είναι απέραντο και ατέλειωτο, έτσι είναι και η πραγματική και η μοναδική σας ταυτότητα. Είσαστε ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ όλης της ύπαρξης... Κλείστε το χρήμα στο μυαλό σας. Το πιο ισχυρό μυστικό απ' όλα είναι να ξέρετε ότι το χρήμα υπάρχει στο Πνεύμα σας κι έτσι θα ναι πάντα μαζί σας», αναφέρεται στο σεμινάριο - βιβλίο «Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος» (σ. 14) και αυτό ισχύει και για την υγειά και για το κάθε τι
«Όλα τα πράγματα είναι πρώτα πνευματικά και ύστερα γίνονται», αναφέρεται στο σεμινάριο -βιβλίο «Η δύναμη της πίστης» (Αθήνα 1987, σ. 35) και εννοεί πώς εκείνος πού θα «πιστεύει» πώς έχει θεραπευθεί είναι και στην πραγματικότητα θεραπευμένος, ενώ εκείνος πού θα το αμφισβητήσει «αφήνει το διάβολο να τον ληστέψει, γιατί «ή πίστη φέρνει το αόρατο στην περιοχή του ορατού». «Η αρρώστια δεν στέλνεται από τον Θεό, αλλά από τον διάβολο» (σ. 126). Το ΙΠΖ έχει ειδικό σεμινάριο με τίτλο «Το μυστικό της αιώνιας νεότητας» και υποστηρίζει: «μπορείτε να ζήσετε για πάντα», γιατί ο θάνατος -είναι «ψευδαίσθηση, πού μπορεί ν' αποφευχθεί». Με το σεμινάριο θα αλλάξει η «φυσική ηλικία», «κάθε τι πού δεν είναι ομαλό και φυσικό τμήμα του σύμπαντος ή της Φύσης, δεν χρειάζεται να το γνωρίσει κανένας πού κατέχει την εσώτερη ΓΝΩΣΗ» (σ. 8).
  Θετική σκέψη
Η βάση της μεθόδου του Μπούκα είναι η «αυτογνωσία», η σκέψη πού έχει κανείς για τον εαυτό του, ή αυτοσυνειδησία του. Ποτέ μη ζητάς ευκαιρίες ν' αλλάξεις τις περιστάσεις. Άλλά ψάξε πρώτα τη σκέψη σου (με τις τεχνικές πού διδάσκει η ΑΥΤΌΓΝΩΣΙΑ) και οι περιστάσεις θ' αλλάξουν αναπόφευκτα» (Αυτογνωσία. Μικρό βιβλίο, σ. 14). «Εσύ τώρα καλείσαι να δημιουργήσεις το σκοπό σου με το Συνειδητό Νου σου... Θα χρειασθεί στη συνεχεία να μεταφέρεις το σκοπό σου σε Νοητική Εικόνα» και η «περιγραφή» του σκοπού σου θα «μιλήσει αποτελεσματικά στο υποσυνείδητό σου» (Αυτογνωσία, σ. 29).
Κατά τον Μπούκα υπάρχει η «υποσυνείδητη τελεολογία» και σύμφωνα μ' αυτό το νόμο «κάθε ιδέα πού φυτεύεται σταθερά στο Υποσυνείδητο και δεν παραγκωνίζεται από κάποια άλλη, φθάνει πάντα στην πραγματοποίηση της» (Αυτογνωσία, σ. 30). Σε άλλο σημείο χρησιμοποιείται ο όρος «πίστη». «(Αν αυτό το έχεις πιστέψει απόλυτα, τότε μπορείς τώρα, αύτη τη στιγμή, να θέσεις σε λειτουργία την Υποσυνείδητη Τελεολογία, για την πραγματοποίηση αυτού πού επιθυμείς. Μπορείς να δώσεις στο Υποσυνείδητο σου την εντολή, ν' αρχίσει να εργάζεται για την πραγματοποίηση του σκοπού σου. Αρκεί να εμφυτεύσεις σταθερά στο Υποσυνείδητο σου την ιδέα του κύριου σκοπού σου και να την διατηρήσεις εκεί, μη αφήνοντας άλλη ιδέα να της πάρει τη θέση, μέχρι τη στιγμή πού ο σκοπός σου θα πραγματοποιηθεί» (Αυτογνωσία, σ. 32).
«Θέλω και μπορώ», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος βιβλίου του Θ. Μπούκα. Στην εισαγωγή αναφέρεται: «Το υποσυνείδητο έχει μια ιδιότητα να καταγράφει αυτόματα και με ακρίβεια τα μηνύματα πού παίρνει, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, και να δίνει τα ανάλογα αποτελέσματα». «Ξεκινάμε από μια βασική αρχή, ότι η σκέψη είναι δύναμη. Οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε, γίνεται πρώτα σκέψη και ύστερα μετατρέπεται σε πράξη». Αρκεί «να το σκεφθείς καθαρά, έντονα και θετικά και να το πραγματοποιήσεις μέσα σου, στη σκέψη σου πριν το αποφασίσεις» (Aυτoγνωσία, Μικρό βιβλίο, σ. 30). «Είναι ανάγκη να σκέπτεστε σωστά για να γίνετε πλούσιοι. Απ' τη στιγμή πού θα ξέρετε τις μεταφυσικές αρχές της ευημερίας και θα χετε ξεριζώσει όλα τα λαθεμένα πρότυπα σκέψης από το υποσυνείδητο πνεύμα σας, πού σας έχουν δώσει ένα λαθεμένο σύστημα αξιών, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει να σας εμποδίσει από τον ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ ΠΛΟΥΤΟ πού θα είναι δικός σας!» «Κρατείστε τη σκέψη σας συγκεντρωμένη στον κανόνα της ευημερίας όπως τον διατυπώσαμε σ' αυτό το σεμινάριο και η ευωχία σας θα καταστεί αναπόφευκτη... Δημιουργείστε γύρω σας πλούσιες εμπειρίες: πηγαίνετε στα καλύτερα εστιατόρια, φάτε τα καλύτερα φαγητά, φορέστε κομψά ρούχα...» (Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος, σ. 12,21).
Αν κάποιος σκεφθεί τον εαυτό του «γοητευτικό, ελκυστικό, ‘σέξι' θα ξαφνιαστεί «με τις επιτυχίες πού θα σημειώσει», λέγει ο Μπούκας θα τραβάει τούς άλλους «σαν μαγνήτης». Γι' αυτό συμβουλεύει: «Όταν κοιταζόσαστε κάθε πρωία στον καθρέφτη, τι βλέπετε εκεί μέσα; Χαιρετάτε τον εαυτό σας και του λέτε, - ‘Γεια σου ακαταμάχητε'! ή λέτε, ‘Ωχ και εσύ μπροστά μου'! (Το πρώτο βήμα στην επικοινωνία με το άλλο φύλο, εκδ. ΙΠΖ, σ. 5).
  Τα επίπεδα του νου
Και ο Θ. Μπούκας, μαζί με τον Jose Silva μνημονεύει τέσσερα επίπεδα του νου και ισχυρίζεται πώς στα «βαθύτερα επίπεδα α, θ και δ, ο εγκέφαλος έχει απεριόριστες δυνατότητες. Στο σεμινάριο - βιβλίο «Ψυχοδυναμική. Ή δύναμη του Νου στο επίπεδο Άλφα ή πώς να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο 90% του μυαλού σας» (εκδ. ΚΠΖ, ο. 10) αναφέρεται πώς αφού περάσουμε τα επίπεδα του υποσυνείδητου, φτάνουμε σ' ένα πολύ λεπτότερο συνειδησιακό επίπεδο, πού χαρακτηρίζεται χώρος της καθαρής ενέργειας... ο χώρος της Δημιουργικής Διάνοιας. Το ΕΊΝΑΙ, η πεμπτουσία της δομής των πραγμάτων και όλων των όντων. Το σημείο πού χωρίζει το υποσυνείδητο από το χώρο της καθαρής συνείδησης το ονομάζουμε πηγή της σκέψης. Εκεί δημιουργείται η σκέψη» (σ. 10)
Όταν μεταβαίνουμε σε βαθύτερα επίπεδα συνείδησης, κοντά στην «πηγή της σκέψης», τότε «οι εντολές πού θα δίνουμε... θα πραγματοποιούνται οπωσδήποτε», εκτός αν δεν είναι στα «όρια του δυνατού» ή αν δοθεί «κάποια αντίθετη εντολή»! (σ. 17)' «δεν υπάρχει κανένα όριο σ' αυτές τις πέρ' απ' το συνειδητό διορατικές σκέψεις πού θα γεννηθούν μέσα μας: μία ιδέα για να βγάλετε χρήματα, ένα νέο τραγούδι... μία μεγάλη εφεύρεση... μία μοναδική ιδέα για νέες επιχειρήσεις κι ο,τι άλλο θέλετε» (Τέλεια μνήμη με τις αρχές της ψυχοδυναμικής, εκδ. ΙΠΖ, σ. 56).
Με την «ψυχοδυναμική» ο Θ. Μπούκας υπόσχεται τη δυνατότητα για τη χρησιμοποίηση του νου «σ' εκείνα τα βαθύτερα επίπεδα, όπου λειτουργούν οι απεριόριστες δυνατότητές του... προγραμματίζει το νου του στην πρόοδο και την ευτυχία. Βάζοντας σε ενέργεια φυσικούς νόμους, αυξάνει κανείς την εργασία του, την εφευρετικότητα του και τον πλούτο των αρετών, των συναισθημάτων και των ιδεών του...» (Ψυχοδυναμική τρίπτυχο, εκδ. ΚΠΖ).  
     Οι τεχνικές
Οι τεχνικές του Θ. Μπούκα στηρίζονται στις δοξασίες περί «θετικής σκέψης» και «προγραμματισμού» του νου, με σκοπό την ενεργοποίηση δήθεν δυνάμεων από το Υποσυνείδητο. Κατ' αρχήν χρησιμοποιούνται ασκήσεις χαλάρωσης και αυθυποβολής, με φράσεις σαν κι αυτές: «Δέχομαι ειρήνη, ηρεμία και ανυπαρξία» (Αυτογνωσία. Σύστημα αυτοψυχολογίας, εκδ. ΙΠΖ, σ. 10). «Έχω δυνατό χαρακτήρας. Έχω μαγνητική προσωπικότητα. Είμαι Κύριος του εαυτού μου και του πλήθους...». «αισθάνομαι νέος. Είμαι συνεπώς νέος» (Αυτογνωσία, ο. 12.25).
«Όταν θα έχετε χαλαρώσει τελείως αιωρούμενος σχεδόν μεταξύ ύπνου και εγρηγόρσεως, να φέρετε στη σκέψη σας το όραμα του εαυτού σας, όπως θα θέλατε να είστε. Δείτε τον εαυτό σας, σαν σε οθόνη κινηματογράφου, να παίρνει επιτυχώς μέρος σε κάποια σκηνή, η όποια να είναι καθ' οδών προς τον -σκοπό σας...» (Αυτογνωσία, σ. 11). Τότε, λέγει ο Μπούκας, «πολύ σύντομα, ο νόμος της Υποσυνείδητης Τελεολογίας θα αρχίσει «να γεννά, να παράγει στο Υποσυνείδητο σας, αυξανόμενης κλίμακας θετικές δυνάμεις...» (Αυτογνωσία, σ. 12).
Η ίδια «μέθοδος» ακολουθείται και για «θεραπείες» άλλων. Έτσι στο σεμινάριο - βιβλίο «Αιθερική ίαση ΡAL» (σ. 15) αναφέρεται: «Σκεφθείτε ένα δονητικό, όλο παλμούς λευκό φως να κατεβαίνει πάνω στο κρανίο σας... οραματιστείτε τη Χρυσή Σφαίρα να στέκει ακριβώς πάνω από την κορυφή του κεφαλιού σας και ζητείστε με ξεκάθαρη πίστη να σας διαποτίσει αύτη η χρυσή Ακτίνα Πνευματικής ενέργειας... Μη διδάξετε αύτη την πρακτική σε κανένα, γιατί όσο πιο πολύ διδάσκετε, τόσο περισσότερη δύναμη θα χάνετε...». «Οραματιστείτε ένα λευκό φως ν' αφήνει τις παλάμες των χεριών σας... και να ταξιδεύει γρήγορα προς τον άρρωστο, φροντίζοντας τον από τα πόδια ως το κεφάλι μ' αύτη την ακτινοβόλο δύναμη ίασης... να οραματίζεστε τον άρρωστο σας σε τέλεια ακτινοβόλα υγεία».
  Ηπίστη
Με την έναρξη του σεμιναρίου «Η δύναμη της Πίστης» (1987) ο Θ. Μπούκας αντικατέστησε τούς όρους «σκέψη» και «διανοητική στάση» με το Χριστιανικό όρο πίστη, προσπάθησε να «κατοχυρώσει» τις δοξασίες του με βάση την αγία Γ ραφή και τούς πατέρες της Εκκλησίας. Στο σχετικό βιβλίο παραθέτει αναρίθμητα εδάφια από τη Γραφή και αποσπάσματα από τούς πατέρες.
Στο κεφάλαιο «τα δύο είδη πίστης» αναφέρει: «Όπως επάνω έτσι και κάτω» και εξηγεί πώς «η πίστη είναι η ίδια και στην περιοχή του Πνεύματος και στη φυσική περιοχή» (σ. 20). Η «πίστη» είναι κατά τον Θ. Μπούκα πραγματική «επιστήμη». «Η πίστη δεν είναι μια θεωρητική κατάσταση πού υπάρχει ή δεν υπάρχει στον άνθρωπο. Η Πίστη είναι μια επιστήμη, πού πρέπει να μάθει ο καθένας με κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να σπουδάσει για να γίνει ικανός να υπηρετήσει τον Κύριο και να Τον δοξάσει πάνω στη γη. Η Πίστη είναι δράση σύμφωνα με το Λόγο» (σ. 59).

Σε διαφημιστικό δίπτυχο για το βιβλίο «Η δύναμη της Πίστης» αναφέρεται πώς «για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλoφoρεί βιβλίο για την πρακτική λειτουργία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης
α) για να βρει ο άνθρωπος το Θεό, β) για θεραπεία, γ) για απόκτηση αγαθών». Κατά το ίδιο έντυπο, το βιβλίο «Η δύναμη της Πίστης» εξηγεί πώς ο σύγχρονος άνθρωπος «ν' αποκτήσει και να ασκήσει την αληθινή Πίστη, βάζοντας την να λειτουργήσει για τη ζωή του, για τις υποθέσεις του, για την υγεία του». Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί «Ο καθένας να διεκδικήσει και να πάρει μέσα από την Πίστη».
Εδώ δεν πρόκειται για την θαυματουργική επέμβαση του Θεού πού είναι καρπός αγάπης και ελευθερίας, αλλά για τον «παντοδύναμο Λόγο του Θεού», πού «λειτουργεί» ανεξάρτητα από τη θεια βούληση, «αυτόματα» και «οπωσδήποτε»! Γράφει: «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» μας μαθαίνει πώς να επικαλούμαστε τη δύναμη του Λόγου του Θεού για ν' αποκτούμε, κατά το μέτρο της Πίστης μας, αγαθά πού χρειαζόμαστε στη ζωή μας». Ο ίδιος ο «Θεός» είχε κατά τον Θ. Μπούκα «το θεϊκό είδος Πίστης... Πίστευε βαθιά μέσα στην καρδιά Του, αυτά πού έλεγε με το στόμα Του. Και όχι μόνο τα πίστευε, αλλά είχε και την τόλμη να τα ομολογήσει, να τα πει, ‘και είπεν ο Θεός'» (σ. 88).
«Αυτό είναι το θεϊκό είδος Πίστης», συμπεραίνει ο Θ. Μπούκας, «πρώτα πρέπει να το έχετε πιστέψει... ότι αυτά πού λέτε με το στόμα σας θα πραγματοποιηθούν κι ύστερα να τολμήσετε να το πείτε» (σ. 89).
«Σύμφωνα με τις Γραφές», λέγει ο Μπούκας, πρέπει «να πιστέψουμε ότι αποδεχόμαστε σαν πραγματικό γεγονός κάτι πού δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα με τις πέντε αισθήσεις μας. Αυτή την Πίστη πρέπει να την ομολογήσουμε. Όταν ζητάτε κάτι, πρέπει να ομολογήσετε ότι πιστεύετε πώς θα το έχετε» (σ. 52). Αν κανείς δεν πιστεύει το αντίθετο από αυτό πού βλέπει, τότε πλανήθηκε από τον Σατανά, πού είναι «Ο άρχοντας του αισθητού κόσμου». Γι' αυτό: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε τα φαινόμενα. Εμείς πιστεύουμε στα μη βλεπόμενα και τα μη βλεπόμενα λένε ότι έχουμε θεραπευθεί»(σ. 40).
«Οι πιο πολλοί άνθρωποι όμως δύσκολα πιστεύουν στα μη βλεπόμενα... Προτιμούν να σέρνονται άρρωστοι στα νοσοκομεία, να υφίστανται απανωτές τις εγχειρήσεις, και να πεθαίνουν ακόμα, παρά ν' αλλάξουν στο ελάχιστο την προσκόλλησή τους στη φυσική Πίστη» (σ.37). Γι' αυτό ο Θ. Μπούκας προτρέπει τούς οπαδούς του να πιστεύουν πώς η «θεραπεία έχει επιτευχθεί μέσα από την Πίστη σας. Στο φυσικό όμως επίπεδο μπορεί να υπάρχουν ακόμη τα συμπτώματα της αρρώστιας. Εσείς όμως να πιστεύετε ότι έχετε δεχτεί τη θεραπεία σας... Όταν τα συμπτώματα μας φωνάζουν ότι η αρρώστια είναι παρούσα με τον πυρετό, ή τούς πόνους, εσείς να αντιτάσσετε την ομολογία σας... Μην αγωνιάτε πότε και πώς θα έλθει... θα έλθει οπωσδήποτε, όχι γιατί το λέτε εσείς, αλλά γιατί το λέει ο Λόγος του Θεού» (σ. 129).
   Η«προσευχή»
Ο Θ. Μπούκας καταφέρεται εναντίον της προσευχής, όπως γίνεται στην Εκκλησία. Γράφει: «Δύο χιλιάδες περίπου χρόνια τώρα ο Χριστιανισμός σπέρνει στην ανθρωπότητα την επίπλαστη και καταστρεπτική πίστη ότι οι προσευχές πού έχει αποστηθίσει και πού τις απευθύνει σ' έναν ανθρωπόμορφο Θεό θα της φέρει την ανταμοιβή και τη σωτηρία από τον ουρανό. Η αλήθεια είναι: Η Χριστιανική προσευχή έφερε περισσότερη φτώχεια, περισσότερη αρρώστια και πιο πολλή δυστυχία στην ανθρωπότητα απ' όσο η έλλειψη προσευχής!» (Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος, σ. 11).
Ο «μεσσίας» αυτός του πλούτου και της απεριόριστης ευτυχίας στη γη «κατοχυρώνει» την άποψή του με βάση τις γνωστές δοξασίες του, αναφορικά με τη «θετική και αρνητική σκέψη». Αφού ο χριστιανός ζητάει να απαλλαγεί από κάτι κακό, σημαίνει πώς σύμφωνα με τη σκέψη ή τη «νοητική στάση» του, το κακό, οι ασθένειες κ.ο.κ. είναι πραγματικότητα στον άνθρωπο όχι «ψευδαίσθηση» ή «φάντασμα». Αυτό είναι πού δημιουργεί δυστυχία στη ζωή του, λέγει ο Θ. Μπούκας και συνεχίζει: «είναι μια έντονη αναγνώριση της τωρινής έλλειψης ή του κακού, κι έτσι προκαλεί περισσότερη έλλειψη η δυστυχία στην κατοπινή ζωή σας... Όσο πιο πολύ έμφαση δίνετε σε κάτι, καλό ή κακό, τόσο πιο πολύ αναπόφευκτα το εμφανίζετε στη ζωή και στην εμπειρία σας. Κατ' αυτό τον τρόπο εργάζεται το ασυνειδητοποίητο πνεύμα» (Για να κερδίσετε χρήματα, σ. 11).
Αντίθετα με την Εκκλησία, πού κηρύττει δήθεν τον εσφαλμένο τρόπο «προσευχής», «το Ινστιτούτο διδάσκει ότι η πραγματική προσευχή είναι η τέχνη του να σκεφτόμαστε σωστά, δίχως προκαταλήψεις ή όποιου άλλου είδους προλήψεις. Η πραγματική προσευχή είναι η σωστή σκέψη, έτσι όπως τη διδασκόμαστε σ' αυτό το σεμινάριο» (Για να κερδίσετε χρήματα, σ. 11).
Εδώ λοιπόν υπογραμμίζεται πώς η «προσευχή» δεν απευθύνεται σε κάποιο «θεό» έξω από τον εαυτό μας, αλλά αναφέρεται σε κατάσταση του υποσυνείδητου, ταυτίζεται με τη «διανοητική κατάσταση», με τη «σκέψη». Έτσι το ΙΠΖ, σε ειδικό έντυπο για τούς ενδιαφερόμενους για το σεμινάριο «Πίστη και προσευχή για Αποτέλεσμα», αναφέρει το λόγο «πάντα δυνατά τω πιστεύoντι» και υπόσχεται «καλύτερη και αποτελεσματικότεροι εμπέδωση των γνώσεων της Πίστης και της Προσευχής, με ιδιαίτερη αναφορά στο πώς έρχεται το αποτέλεσμα μέσα απ' αυτές». Ή «τεχνική» της «προσευχής» είναι ανάλογη με την «τεχνική» της «θετικής σκέψης»:
- Ξεκαθαρίστε το θέμα της προσευχής
- Βρείτε τα Γραφικά εδάφια με τις σχετικές υποσχέσεις
- διατυπώστε το αίτημα σας αναφερόμενοι στα εδάφια
- περιμένετε λίγο για να έχετε «ανταπόκριση στην καρδιά σας»
- δηλώνετε ότι πήρατε αυτό πού ζητήσατε
- ευχαριστείτε τον Θεό γιατί το πήρατε
- μη ξαναπροσευχηθήτε γι' αυτό το θέμα (πολυγρ. έντυπο του ΚΠΖ).
Ένα παράδειγμα: «Βασισμένος, Κύριε, σ' αυτές τις υποσχέσεις του Λόγου Σου, ζητώ (100.000 δρχ. για να πληρώσω το ενοίκιο μου). Αυτό πού ζητώ είναι τόσο μια ανάγκη όσο και μία επιθυμία. Σε παρακαλώ και σου ζητώ ν' ανταποκριθείς στο αίτημα μου» (Η δύναμη της Πίστης, σ. 123).
Αν κανείς επαναλάβει το ίδιο αίτημα στην «προσευχή», ακυρώνεται το αποτέλεσμα, γιατί εκφράζεται αμφιβολία, το ίδιο αν κάποιοι φίλοι προσευχηθούν γι' αυτόν αναφορικά με το ίδιο αίτημα(Η δύναμη της Πίστης, σ. 125). Εδώ δηλώνεται πώς η επανάληψη του αιτήματος προϋποθέτει «αρνητική σκέψη» και γι' αυτό απορρίπτεται.

Για την κίνηση η Χριστιανική ηθική αντιστρέφεται.Ο άνθρωπος, λέγει ο Θ. Μπούκας, δεν πρέπει να έχει τύψεις για οτιδήποτε, γιατί προσβάλλουν την «Ανωτερότητα του Υποσυνείδητου» και δημιουργούν βλάβη. Είναι «Αυθυποβολή κακών έξεων», τις οποίες αυξάνουν. Οι τύψεις αποτελούν «αρνητικές σκέψεις» και πρέπει να εξουδετερωθούν «με σωστή χρήση της Αυθυποβολής δηλαδή αποκλείοντας κάθε αρνητική σκέψη από το μυαλό σου και κτίζοντας ένα Θετικό Σκοπό Ζωής»(Αυτογνωσία, σ. 71).
Για τον Θ. Μπούκα δεν υπάρχει η διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, δεν υπάρχει «αντίθεση». «Είναι οι δύο πλευρές ενός και του αυτού κομματιού... Το τάντρα είναι αμοραλιστικό. Αμφισβητεί τούς καθιερωμένους κανόνες της ζωής, το ‘ηθικό των δίκαιων' ακεραιώνει τη σεξουαλικότητα με την πνευματική πρόοδο, περιφρονεί τα ταμπού» (Ο δρόμος της έκστασης με ερωτική αλχημεία, σ. 7). Σύμφωνα με το ίδιο σεμινάριο το «συν» και το «πλην», το «θετικό» και το «αρνητικό» Ο «άνδρας» και η «γυναίκα» και κάθε «αντίθετο» αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου πράγματος δεν υπάρχει αξιολογική διάκριση.
Ο Θ. Μπούκας κηρύττει την ηδονή σαν «αντανάκλαση της Θεϊκής ευτυχίας του Εαυτού μας» (Ο δρόμος της έκστασης, σ. 8).Στη σεξουαλική δραστηριότητα δεν θέτει όρους και περιορισμούς, ούτε αναφορικά με το γάμο, με τον τόπο ή με τον «τρόπο» πού ασκείται ή και με την ηλικία ή το φύλο(Η πραγματική έννοια της σεξουαλικότητας, σ. 8). Στο σεμινάριο -βιβλίο «Ο δρόμος της έκστασης με ερωτική αλχημεία» υπάρχουν «τεστ», στα οποία οι οπαδοί πρέπει να απαντήσουν. Εκεί περιλαμβάνονται απαράδεκτες ερωτήσεις σχετικά με εξωσυζυγικές «περιπέτειες» και σεξουαλικές διαστροφές και ζητούνται σχετικές «περιγραφές» των «εμπειριών» αυτών.
Δεν υπάρχει λοιπόν η έννοια του κακού ή της αμαρτίας είναι αρνητικές σκέψεις, «Φαντάσματα», πού δημιουργούν προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να λογοδοτήσει σε κανένα μόνο απέναντι στον Εαυτό του, αν οι σκέψεις του ήσαν θετικές ή αρνητικές, αν έχει γνωρίσει την «αληθινή φύση του» ή ταυτίζεται με αυτά τα «Φαντάσματα».

  Κριτική
Αναφορικά με την «επιστημονική» αξίωση της κίνησης, ότι η σκέψη ή η διανοητική κατάσταση είναι ο δημιουργός των συνθηκών της ζωής του ανθρώπου μιλήσαμε ήδη.
Η κίνηση δίνει έμφαση στην υλική ευημερία και κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι αποβλέπει σε χρηματισμό. Γιατί τα διάφορα σεμινάρια «πωλούνται» και μάλιστα σε αισθητές τιμές. Έτσι, λόγου χάρη, το σεμινάριο «Πνευματική Κάθαρση - 12 ημέρες Δημιουργίας» κόστιζε το 1989 συνολικά 185.000 δρχ. για κάθε άτομο. Τα σεμινάρια κλιμακώνονται, υπολογίζονται γύρω στα 12 διαφορετικά. Αλλά όταν συμβαίνουν ιδιαίτερα γεγονότα (π.χ. το ατύχημα στο Τσερνομπίλ), οργανώνονται προσθετά ειδικά σεμινάρια. Κατά μέσο όρο τα σεμινάρια αυτά παρακολουθούνται από 70 περίπου άτομα.
Ο Θ. Μπούκας έχει αναπτύξει ιδιαίτερη θεωρία γύρω από τις χρηματικές απαιτήσεις για «παροχές», όπως τα σεμινάρια. Το να «επιβάλεις και να εισπράττεις αμοιβή» για μια «έντιμη υπηρεσία πού προσφέρεις», βρίσκεται «σε τέλεια συμφωνία με το φυσικό νόμο του Σύμπαντος. Το να μη δέχεσαι χρήματα για μία υπηρεσία πού προσφέρεις, είναι σαν να παραβιάζεις την επιστημονική αυτή αρχή ξεκάθαρα και ν' αρνείσαι την υπηρεσία πού προσέφερες» (Για να κερδίσετε χρήματα χωρίς άγχος, σ. 8).
Οι πιστοί της οργάνωσης πρέπει να καταβάλλουν σ' αυτήν τη «δεκάτη», αυτό διδασκόταν στα σεμινάρια και ετέθη σε πράξη από πολλούς η «δεκάτη» καταβάλλεται στο «Κέντρο», όχι στην Εκκλησία και τα χρήματα γίνονταν αποδεκτά. Σύμφωνα με το σεμινάριο - βιβλίο «Η δύναμη της πίστης» (σ. 32) το χρήμα είναι «πνευματικό αγαθό» και αν κάποιος εκατομμυριούχος «άνθρωπος του Θεού» διαθέσει μέρος της περιουσίας του για τη «διάδοση του Θείου Λόγου», μπορεί ή «δυναμική πίστη» να διδαχθεί «σε χιλιάδες ανθρώπους και να βρουν τη θεραπεία εκατοντάδες άνθρωποι».

Ένα άλλο σημείο για το όποιο μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική, είναι η εξάρτηση των οπαδών από την κίνηση. Κατ' αρχήν πρέπει να αναφέρουμε πώςοι οπαδοί κοινοποιούν στην οργάνωση όλα τα προσωπικά στοιχεία, πού αναλύουν την προσωπικότητα τους και επισημαίνουν τυχόν ασθενή σημεία. Τούτο γίνεται κατά το λεγόμενο «Τεστ προσωπικότητας» και στα σεμινάρια (πρβλ Αυτογνωσία - Βιβλίο Εργασίας, εκδ. ΚΠΖ, σ. 11.17). Η οργάνωση υπόσχεται πώς με το «τεστ προσωπικότητας» βρίσκει τα σημεία και το βαθμό «πού υστερεί η προσωπικότητα μας ή υπερέχει». Η «Ιδέα» πώς υστερεί κανείς σε κάποια σημεία, σύμφωνα πάντοτε με τις δοξασίες και τις αμφίβολης αξίας τεχνικές της οργάνωσης, τον καθιστά εξαρτημένο από τις «τεχνικές» για τη «διόρθωση» του μειονεκτήματος. Αυτός πού με τόση «ακρίβεια» διαπιστώνει τις «ελλείψεις μας», είναι ασφαλώς και ο πιο ενδεδειγμένος για να τις «διορθώσει»!
     Η οργάνωση απαιτεί:«Θα εκτελείς με ακρίβεια τις ασκήσεις και κάθε οδηγία, χωρίς καμία αντίδραση και χωρίς καμιά πρόληψη. Μόνο έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα πού υποσχόμαστε, να πετύχεις το σκοπό σου» (Αυτογνωσία, σ. 17). 'Έτσι, σύμφωνα με τις σημειώσεις πρώην οπαδού, ανεφέρθη στο σεμινάριο της «Πίστης» στη Βάρη (17-19.10.1985): Αν κάποια από τις «Φόρμουλες» πού διδάχθηκαν δεν φέρει αποτέλεσμα, σημαίνει πώς κάτι δεν εφαρμόσθηκε καλά ή ότι «η πίστη σας δεν ήταν αρκετά δυνατή».Έτσι δημιουργoύνται ενοχές και η εξάρτηση γίνεται μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με γραπτή ομολογία πρ. οπαδού, «οι μαθητές του όλοι είναι παιδιά πολύ ευκατάστατα... βιομηχάνων... και τον ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ, τον θεωρούν σαν Ιησού Χριστό και δεν κάνουν τίποτε αν δεν πάρουν τη γνώμη του». Άλλη πρ. οπαδός μας έδωσε μελοποιημένo άσμα από το κέντρο, με τίτλο «ευχαριστώ». Εκεί αναφέρεται:
«Ψηλά είσαι πολύ ψηλά, μα βρίσκεσαι κοντά μας, μιλάς σιωπηλά εσύ, Δάσκαλε. Σου λέμε άπλα ευχαριστώ, το ξέρεις σ' αγαπάμε. Συ πας μπροστά στην ατραπό, κι εμείς ακολουθάμε. Απλός, ταπεινός, στο κάρμα μας, δεμένος Θεός κι αδελφός».
Σύμφωνα με τις σημειώσεις πρ. οπαδού, στο σεμινάριο στη Βάρη (13.7.1988) προέτρεψε τούς «αποφοίτους» να «διευθετήσουν όλες τις υποθέσεις τους» καινά ξεκαθαρίσουν τις παρέες τους. «Σεις έχετε φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα και δεν σας καταλαβαίνουν εύκολα οι φιλίες σας. Γι' αυτό, αν θέλετε να προχωρήσετε και άλλο, κάντε παρέα μεταξύ σας, γιατί έχετε κοινά ιδανικά και σκοπούς, και βρίσκεσθε σε ψηλότερο επίπεδο, και μπορείτε να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο».
Η εξάρτηση αυξάνεται με την προτροπή να χρησιμοποιούνται οι τεχνικές της οργάνωσης πριν από κάθε απόφαση και πρωτοβουλία των οπαδών, ακόμη κι αν αναφέρεται στην καθημερινή ζωή, σε ζητήματα πού αφορούν την υγειά και την ίδια τη ζωή τους. Έτσι στο βιβλίο «Το εκκρεμές και οι χρήσεις του. Εισαγωγή στην πρακτική ραδιοαισθησία» (εκδ. ΚΠΖ 1986, σ. 16) οι οπαδοί προτρέπονταινα χρησιμοποιούν το εκκρεμέςγια να παίρνουν «σωστές» αποφάσεις όταν θέλουν να κάνουν δίαιτα, να διαγνώσουν μια αρρώστια και να προσδιορίσουν τα «σωστά» φάρμακα. Ακόμη προκείμενου να επιλέξουν την «καλύτερη ώρα» και το μέρος πού θέλουν να πάνε περίπατο κ.ο.κ.

Έτσι η πίστη στην ιδεολογία της οργάνωσης δεν απειλεί μόνο την προσωπικότητα των οπαδών, αφού τούς καθιστά εξαρτημένους, αλλά και αυτή τη ζωή τους, αν π.χ. περιφρονήσουν τις συμβουλές των ιατρών σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας και παραλείψουν να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα.
Περισσότερο επικίνδυνη γίνεται η κίνηση στην περίπτωση πού οπαδοί της κατέχουνυπεύθυνες δημόσιες θέσειςκαι λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό ενός ολόκληρου έθνους με βάση τις απoκρυφιστικές δοξασίες του Θ. Μπούκα. Aν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις προσελκύουν ακόμη και δημόσια πρόσωπα, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
 
Από το βιβλίο:
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ-ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ-ΣΩΤΗΡΙΑ
π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΡ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην «Εκκλησιαστική Αλήθεια», τη 15θήμερη εφημερίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, την έκδοση της οποίας είχε την ευθύνη το «Γραφείο Τύπου» της Εκκλησίας με Διευθυντή και αρχισυντάκτη τον εκλιπόντα Ιωάννη Χατζηφώτη.
Περιλαμβάνεται στο 1-16/2/1995 φύλλο της εφημερίδας, στη σελ. 15.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο κ. Θ. ΜΠΟΥΚΑΣ
Αιδ. Πρωτ. π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
   Τον τελευταίο καιρό ο κ. Θεοφάνης Μπούκας δραστηριοποιείται και πάλι εναντίον του π. Αλεβιζοπούλου και ζητά την καθαίρεση του, με βάση τον ΝΒ’ κανόνα των Αγίων Αποστόλων, μια και δεν δέχεται «επιστρέφοντα από αμαρτίας»!
Αλλά, όπως φαίνεται από την παρακάτω επιστολή του π. Αλεβιζοπούλου, με ημερομηνία 9/2/1991, ο κ. Μπούκας δεν «επέστρεψε», δηλαδή δεν παραδέχθηκε, ούτε και εγκατέλειψε τις «αμαρτίες» που του κατελόγιζε ο π. Αντώνιος. Και οι αμαρτίες αυτές δεν ήταν κάποιες θεολογικές πλάνες, αλλά η ίδια η «επιστημονική ψυχολογία» του κ. Μπούκα, την οποία συνεχίζει να ασκεί στα σεμινάρια της νέας εταιρείας του.
«Σεβασμιώτατον
Μητροπολίτην Ύδρας κ. Ιερόθεον Πρόεδρον της Σ.Ε. επί των αιρέσεων.
Σεβασμιώτατε,
Με έκπληξή μου διάβασα στην εφημερίδα «Απογευματινή» της 3/2/1991, στη σελίδα 49 «δήλωση» του Θ. Μπούκα, στην οποία αναφέρεται αόριστα ότι έγραψε μερικά βιβλία και επειδή δεν είναι θεολόγος, έπεσε σε κακοδοξίες και ζητεί την «συγγνώμη της μητρός Εκκλησίας...».
Ο Θ. Μπούκας είχε επικοινωνία μαζί μου πριν μερικά χρόνια και μου έκανε παρόμοια δήλωση,ότι θα σταματήσει τα σεμινάρια, τα οποία είχαμε χαρακτηρίσει αντιχριστιανικά και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ως ψυχολόγος.
Του είπα κατηγορηματικά ότι για να λάβει συγγνώμη από την Εκκλησία πρέπει να αποφασίσει να αλλάξει επάγγελμα και να μη κάνει σεμινάρια, ούτε και «ψυχολογικά». Δεν γνωρίζω αν ο τίτλος του «ψυχολόγου» βασίζεται σε «σπουδές» σε αποκρυφιστικές, γκουρουιστικές οργανώσεις ή ψυχολατρείες, στις οποίες ρητώς αναφέρεται. Πρέπει να πω ότι ομάδες, όπως του γκουρούΜαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, τηςΣαηεντόλοτζυ, του γκουρού Ραζνίς, έχουν ιδρύσει εκατοντάδες οργανώσεις -αχυρανθρώπους, με το προσωπείο της φιλοσοφίας, της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας κ.ο.κ. Προφανώς και ο κ. Μπούκας κινείται σε παρόμοια πλαίσια. Δεν γνωρίζω αν στη χώρα μας το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι κατοχυρωμένο. Για την ενημέρωσή σας, αναφέρω ότι ο Θεοφάνης Μπούκας ίδρυσε το «Κέντρο Προγραμματισμού Ζωής», το «Ινστιτούτο Προγραμματισμού Ζωής» και την «Εκδοτική ΑΕ».
Με τη μέθοδό του «Ψυχοδυναμική», «αυτογνωσία» κ.ο.κ., και τα διάφορα σεμινάρια που κλιμακώνονται και προσφέρονται έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, υπόσχονται τη λύση όλων των προβλημάτων, πλούτο, ευημερία, υγεία κ.λπ. Το σύστημα είναι ένα ανακάτεμα διαφόρων μεθόδων, όπως του Σίλβα Μάιντ Κοντρόλ, τηςΣαηεντόλοτζυ και άλλων ψυχολατρειών,ινδουισμού κ.λπ. Από τους οπαδούς του απαιτούσε να του δίδουν το ένα δέκατο των εισοδημάτων τους («δεκάτη»).
Οι «τεχνικές» του στηρίζονται στη «θέση-κλειδί», ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον Θεό και στον κόσμο. Το μόνο που υπάρχει είναι η διαχρονική ολότητα, η σκέψη, που ταυτίζεται με το πνεύμα, που βασιλεύει πάνω σ’ όλη τη ζωή και είναι η «εσωτερική δύναμη», η «μυστικιστική αλήθεια», «ο σπουδαιότερος Εαυτός». Με τις τεχνικές της κίνησης και ιδιαίτερα με τησεξουαλική αλχημείαπιστεύεται πως αυτή η δύναμη ενεργοποιείται και πραγματώνει οποιαδήποτε επιθυμία του ανθρώπου. Αρκεί ο άνθρωπος να αποκτήσει την «αυτογνωσία» και μ’ αυτό τον τρόπο να ταυτισθεί με τηνΣυμπαντική Δύναμη, που ο Μπούκας ονομάζει θεό.
Πάνω σ’ αυτή την αντιχριστιανική δοξασία στηρίζεται η «Ψυχοδυναμική» ή και η ψυχολογία του Θεοφάνη Μπούκα.Στόχος των τεχνικών του είναι η αφύπνιση αυτής της παγκόσμιας Ζωτικής Δύναμης.Ο άνθρωπος δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά τμήμα της θείας Δημιουργικής Ουσίας.
Κατά την αντίληψη της ψυχολογίας του Μπούκα η δυστυχία είναι αποτέλεσμα της άγνοιας σχετικά με την αληθινή μας ύπαρξη, «αρνητική σκέψη», επειδή πιστεύουμε ότι δυστυχούμε, ενώ ο «γνωστικός» της κινήσεως «γνωρίζει» ότι ταυτίζεται με τη «θεία Δημιουργική Ουσία» και,συνεπώς, η αρρώστια, η φτώχεια, η δυστυχία είναι ανύπαρκτη και παίρνει υπόσταση στη σκέψη του, η οποία μεταβάλλεται σε ύπαρξη. Σ’ αυτό το θέμα αναφέρομε διεξοδικά στο βιβλίο μου «Αυτογνωσία, αυτοπραγμάτωση, σωτηρία» που θα εκδοθεί προσεχώς από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Ο Θεοφάνης Μπούκας, εκτός από την ινδουιστική ορολογία, χρησιμοποιεί και χριστιανικούς όρους για να δηλώσει το ίδιο περιεχόμενο.Αυτό που ονομάζει πίστη, αποτελεί «νοητική κατάσταση» ή «σκέψη», δεν έχει αναφορά έξω από τον άνθρωπο. Και εκείνο που ονομάζει «προσευχή», ταυτίζεται με τοδιαλογισμό. Γι’ αυτό και υπόσχεται αποτελέσματα κατά τρόπο μηχανικό, αυτόματο, που δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε βούληση έξω από τον άνθρωπο, ούτε σε κάποια θεία βούληση.
Η αληθινή μετάνοια, οι τύψεις της συνειδήσεως, η χριστιανική έννοια της αμαρτίας, αξιολογούνται αρνητικά. Κατά τον Θ. Μπούκα οι τύψεις δημιουργούν βλάβες, γιατί αποτελούν αρνητικά συναισθήματα. Για την ψυχολογία του Μπούκα δεν υπάρχει αξιολογική διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό· είναι δύο πλευρές του ίδιου πράγματος, που αξιολογικά εξισώνονται. Η ταντρική ηθική του Μπούκα περιφρονεί τα ταμπού. Η ηδονή όχι μόνο επιδιώκεται, αλλά και μεθοδεύεται και αποτελεί σκοπό· λογίζεται η αντανάκλαση της θεϊκής ευτυχίας του εαυτού μας!Από τα ερωτήματα που τίθενται στις «ψυχολογικές» τεχνικές του Θ. Μπούκα, εξάγεται πως μεταξύ των ταμπού που εξουδετερώνονται είναι και οι σεξουαλικές διαστροφές. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη σεξουαλική δραστηριότητα, ούτε αναφορικά με τον τρόπο, ούτε και αναφορικά με την ηλικία. Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα στις «αρχές της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας και κοινωνιολογίας», που εφαρμόζει ο Μπούκας.
Ο «Χριστός» του Θεοφάνη Μπούκα δεν είναι ο εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού ο Μονογενής, ο δι’ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθών εκ των ουρανών, ο σαρκωθείς εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ο σταυρωθείς υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου.
Πρόκειται για το Λόγο του Θεού μέσα μας· ο Ιησούς Χριστός ήταν απλώς ένας «Λάμα της Ανατολής», που χρησιμοποίησε την ίδια γνώση που διδάσκει ο Μπούκας στην ψυχολογία του και την οποία μπορεί ο κάθε οπαδός του να αποκτήσει· ήταν ένας «ηγέτης των Γνωστικών»!
Σ’ αυτή τη διδαχή και στη λατρεία δαιμονίων ο Μπούκας εισάγει τους πιστούς του με τα λεγόμενα «δώρα του Πνεύματος», που αποτελούν ινδουιστική μύηση, κατά το πρότυπο του γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι. Με τη μύηση αυτή υπόσχεται την «απελευθέρωση» της «απεριόριστης θεϊκής Δύναμης μέσα μας». Εδώ χρησιμοποιούνται ακόμη και Ινδουιστικά μάντρα, όπως το ΟΜ, πουαποτελεί επίκληση ινδουιστικών θεοτήτων, δηλαδή δαιμονίων.
Όλα αυτά, Σεβασμιώτατε, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για περίπτωση ενός ανθρώπου που έγραψε κάποια βιβλία και έπεσε έξω σε δογματικά ζητήματα, επειδή δεν είναι θεολόγος.Πρόκειται για μια οργάνωση, που εμφανίζεται με διάφορα προσωπεία και στηρίζεται ολοκληρωτικά σε διδασκαλία που ακυρώνει ολόκληρο το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας. Αυτό αποδεικνύεται με λεπτομερείς παραπομπές στο υπόέκδοση βιβλίο μου.
Αν ο κ. Μπούκας αποφασίσει να εγκαταλείψει το αντιχριστιανικό του σύστημα, πρέπει κατ’ αρχήν να σταματήσει να εμφανίζεται ως «ψυχολόγος» και να αλλάξει επάγγελμα. Όμως δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει, αφού πριν από μερικές ημέρες (28/1/1991), εμφανίστηκε στην τηλεόραση σαν ειδικός ψυχολόγος και έδωσε συμβουλές στους γονείς, πώς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους το φόβο του πολέμου. Εδώ έχουμε μια κλασσική περίπτωση παραθρησκευτικής οργανώσεως που εμφανίζεται με νέο προσωπείο (του ψυχολόγου) και διαδίδει τις ίδιες δοξασίες.
Κατόπιν είναι απαραίτητο να κατηχηθεί για μακρό χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πλάνης του. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να ανατεθεί από την Ιερά Σύνοδο σε ειδικό θεολόγο ή σε βάθος έρευνα όλων των βιβλίων του Θ. Μπούκα και ιδιαίτερα του περιεχομένου των σεμιναρίων και της διδαχής στα πλαίσια των σεμιναρίων αυτών, για την οποία ο ίδιος υποχρέωνε τους οπαδούς του να μη την ανακοινώσουν. Ο θεολόγος αυτός θα μπορούσε να βοηθηθεί και από τονΓέροντα Πορφύριο και τονπ. Φώτιο Σκάνδαλο(Καλίσια), στον οποίο έχουμε στείλει για εξομολόγηση πολλά πρώην θύματα του Θ. Μπούκα.
Εάν ο Θ. Μπούκας κατηχηθεί σωστά και εγκολπωθεί πράγματι την ορθόδοξο διδαχή, πρέπει να δείξει έμπρακτη μετάνοια και να ζητήσει δημόσια συγχώρηση και από όλα τα πρώην θύματά του, τα οποία μπορούν να κληθούν είτε από τον ίδιο, είτε από εμάς.
Είναι ανάγκη ο ειδικός λίβελος που θα υπογράψει ενώπιον των πρώην θυμάτων του να σταλεί μέσω της Ιεράς Συνόδου εις τας κατά τόπους Ιεράς Μητροπόλεις για να αναγνωσθεί από άμβωνος από όλες τις ενορίες προς περιφρούρηση των ορθοδόξων και προς δόξαν Θεού.
Δεν πρόκειται εδώ για ένα απλό «πλανεμένο πρόβατο», αλλά γιααρχηγό αποκρυφιστικής οργανώσεως που συνεχίζει με το πρόσχημα του ψυχολόγου να δημιουργεί προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης, στην Εκκλησία της Κύπρου. Εδώ δεν επιτρέπεται καμία βιασύνη. Θα πρέπει να εφαρμοσθεί η πράξη της Εκκλησίας, κατά την οποία προσδιορίζονται επακριβώς οι κακοδοξίες των αιρετικών, οι οποίοι και συνεχωρούντο αν αποδεδειγμένα μετανοούσαν ή διαφορετικά, ανεθεματίζοντο. Δεν θεωρείται αρκετή η δημοσίευση μιας αόριστης δήλωσης που δημοσιεύεται σε κάποια «άκρη» πολυσέλιδης εφημερίδας ή κάποια προσωπική συζήτηση με κάποιον πνευματικό που ίσως δεν είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει το βάθος της υποθέσεως και τις τρομακτικές ποιμαντικές της επιπτώσεις.
Ο Θ. Μπούκας, με αστρονομικά ποσά που συνέλεξε από τους οπαδούς του, έκτισε τεράστιο κτίριο για τις ανάγκες της οργανώσεώς του. Τίθεται το ερώτημα: Στην περίπτωση που θα θελήσει να διαλύσει την οργάνωση, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγγνώμη της Εκκλησίας, τι θα κάνει με αυτό το κτίριο, το οποίο κτίσθηκε με τέτοια χρήματα, γιατί δεν μπορεί, φυσικά, να το κρατήσει για τον εαυτό του.
Δεν είμαι εναντίον της συγγνώμης της Εκκλησίας στην περίπτωση που υπάρχει πράγματι ειλικρινής μετάνοια. Αλλά η μετάνοια σ’ αυτή την περίπτωση προϋποθέτει σαφή αντίληψη της αμαρτίας, θεολογική αντιπαράθεση και διάθεση επανορθώσεως, που σ’ αυτή την περίπτωση εκφράζεται πειστικά μόνο εάν η παροχή της συγγνώμης πραγματοποιηθεί στα ανωτέρω πλαίσια.
Μετά σεβασμού
π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος


Read more:http://www.egolpion.net/psuxodunamikh.el.aspx#ixzz2jfp8UXU0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου